Tiedotteet

Hallituksen linjaus sekarotuisten koirien pennuttamisesta

Kirjoitettu 13.2.2008

Etelä-Suomen Seropit ry on perustettu ajamaan sekarotuisten koirien asemaa Suomessa sekä tukemaan sekarotuisten koirien osallistumista harrastustoimintaan. Yhdistyksen tarkoitus poikkeaa monien rotuyhdistysten tarkoituksesta ja tavoitteista siinä suhteessa, ettei Etelä-Suomen Seropit ry ole mukana koirien pennuttamisessa ja jalostustoiminnassa, vaan keskittyy harrastustoiminnan järjestämiseen.

Nykyisessä rotukoirien jalostustoiminnassa on monissa asioissa parantamisen varaa. Monien rotujen geenipohja on liian suppea, joka johtaa perinnöllisten sairauksien lisääntymiseen. Jalostuksessa käytettävät yksilöt saatetaan valita painottaen liikaa koirien ulkoisia ominaisuuksia terveyden ja luonteen kustannuksella.

Vaikka rotujen jalostustoiminnassa on paljon vikoja, on kuitenkin muistettava, että Kennelliiton rekisteröintijärjestelmä tarjoaa edes jonkinlaisen valvonnan koirien pennuttamisessa. Jalostukseen pyritään käyttämään vain tietyt raja-arvot ylittäviä yksilöitä, jotka ovat terveystarkastettuja ja muiltakin osin jalostukseen sopivia. Koirien kasvattajat ovat useimmiten asiansa osaavia, jalostukseen perehtyneitä ja osaavat vastata pennun ottajien kysymyksiin. Kasvattajien kurssittamista ja tiedonhankintaa tuetaan ja edellytetään. Rekisteröintijärjestelmä pitää huolen myös siitä, ettei samalla nartulla teetetä pentuja liian usein ja koirien jalostuskäyttöä pystytään muutoinkin valvomaan. Sekarotuisilla koirilla tällaista valvontajärjestelmää ei ole.

Kukaan ei valvo millaisilla vanhemmilla pentuja teetetään ja kuinka usein. Vastuu pentujen vanhempien terveydestä ja hyvinvoinnista jää silloin kokonaan pennun ostajan harteille. Valvontajärjestelmän puuttuessa sekarotuisen tai paperittoman koiran ostajan on hyvin vaikea varmistua siitä, että ei tule samalla tukeneeksi pentutehtailua.

Myös osaavien kotien etsiminen voi olla vaikeaa varsinkin haastavammille rotuyhdistelmille. Eri rotuja sekoitettaessa rodulle tyypillisten ominaisuuksien periytyminen on aina arpapeliä. Pennuissa saattaa yhdistyä kantarotujen hyvät puolet tai huonot puolet. Sekarotuisen pennun ottajan tulisikin olla varautunut siihen, että koirasta saattaa paljastua yllättäviä ominaisuuksia sen aikuistuessa.

Sekarotuisia koiria on tälläkin hetkellä Suomessa ja muualla maailmassa enemmän kuin niille on halukkaita ottajia. Tämä selviää helposti katsomalla löytöeläintalojen koirakantaa. Maailman kodittomista koirista vain murto-osa on rotukoiria. Tästä voi päätellä, ettei sekarotuisten koirien tarkoituksenmukaisella pennuttamisella ainakaan vähennetä maailman kulkukoiraongelmaa. Sekarotuisia pentuja syntyy kohtalaisen paljon myös vahinkopentueina.

Jos haluat varmistua siitä, ettet tule tukeneeksi pentutehtailua, kannattaa kääntyä löytöeläintalojen puoleen. Mikäli ostat pennun yksityiseltä taholta, pyri selvittämään, onko kyseessä vahinkopentue. Tämä selviää usein jo pentujen hinnasta.